Изчисляване на работни дни в Еxcel?

1 одобрение 0 неодобрения
попитан 2016 март 2 в Excel от анонимен
Здравейте, бих искала да попитам как мога да пресметна общия брой "Всичко човекодни" за месеца в таблица за работното време на служителите в дадена фирма. Затруднява ме, защото е необходимо да се използват съответните абревиатури - примерно R=8 работни часа, R1=6 работни часа и т.н. Опитах с IF формула при сумирането, но явно някъде бъркам и не се получава. Много ще съм благодарна, ако някой може да ми помогне.

1 отговор

0 одобрения 0 неодобрения
отговорени 2016 март 2 от BgExcelAdmin цар (651 точки)
Здравей,

ако те разбирам правилно, имаш колона със стойности R, R1, R2 например в клетките A2, A3 и A4.

Искаш да събереш всички стойности в колоната и после да ги разделиш на 8 за да получиш човекодните (ако приемем че един работен ден е 8 часа).

Най-лесният начин е с т.нар. array формула:

ако се придържаме към горния пример, въвеждаш в някоя клетка

=SUM(IF(A2:A4="R",8,IF(A2:A4="R1",6,0)))

(В зависимост от настройките ти на windows може да се наложи да смениш "," във формулата със ";" за да работи)

Тук съм делил на 8 и съм взел 0 за стойност на неизброените категории. Може да си сложиш още вложени IF формули с допълнителни категории R2 и т.н.

Номерът с array формулата е след като я напишеш/пейстнеш, да не натискаш Enter, а клавишната комбинация Ctrl+Shift+Enter (със задържани едновременно бутони Ctrl и Shift да натиснеш Enter).
Добре дошли в българския форум за Ексел и Майкрософт офис! Тук можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите.
...