Как да сумирам числа от аритметична прогресия в Ексел?

1 одобрение 0 неодобрения
попитан 2016 юни 22 в Excel от CUPONa начинаещ (13 точки)
Здравейте,

Как мога да сумирам  числа от аритметична прогресия, при зададено само най-голямото число? Не знам дали правилно се изразявам, ще поясня:

В дадена клетка имаме числото 5. Искам в друга клетка да ми се изчисли сбора (5+4+3+2+1).

Ето и пример:

Имаме 5 ел. крушки, поставени на равно разстояние една от друга (примерно 1 метър). Имаме и едно ел. табло, от където можем да захраним крушките. Търси се колко кабел ще ни е необходим. (при положение, че за всяка крушка ще трябва отделна линия от таблото). Тоест ще ни трябва една дължина за първата, една за втората, една за третата, една за четвъртата и една за петата крушка. Така, ако първата е на 1 м, втората на 2м, и т.н., ще са ни необходими 1+2+3+4+5 = 15 метра кабел.

Как може това да се изпише като формула в Ексел: в една клетка посочваме колко крушки имаме (примерно 60), а в съседна клетка да ни извежда колко метра кабел са ни необходими? Разстоянието между крушките ще бъде изписано или в някоя съседна клетка или директно изписано във формулата.

Благодаря предварително!

1 отговор

0 одобрения 0 неодобрения
отговорени 2016 юни 22 от vbafreak експерт (203 точки)
Здравей,

формулата ти за аритметична прогресия е =((1+A1)/2)*A1 , където A1 e числото на което търсиш сумата от аритметична прогресия. Това е в случай, че разликата между числата е 1 , както е в твоя случай.

Ако числата например нарастват с друга разлика , да кажем 2 или 3 трябва да замениш първото A1 с формулата 1 + (n-1)d, където n ти е последното число от прогресията , а d ти е разликата

Надявам се че съм помогнал
Добре дошли в българския форум за Ексел и Майкрософт офис! Тук можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите.
...