Обработване на информация по признак

0 одобрения 0 неодобрения
попитан 2016 юли 26 в Excel от m_kolev83 начинаещ (12 точки)
Здравейте,

На работното ми място имаме задание по анкетни карти - номерирани и т.н.! Всеки въпрос от анкетните карти, е на отделен лист/sheet. Трябва да обработим данните по признак "пол", как точно са отговорили мъжете и жените в анкетата... Не знам как става... Мислех си ако по някакъв начин се изберат номерата на анкетните карти попълнени от жени и се свържат с съотвените номера от другите листове, ще може ли да се направи някаква извадка, за да се направят схеми с % отговори ДА и НЕ?

Какво бихте ме посъветвали?

1 отговор

0 одобрения 0 неодобрения
отговорени 2016 юли 28 от Mitaka88 учител (128 точки)

Здравей,

До колкото разбирам всеки въпрос от анкетата е на различен шийт? В такъв случай, за по-лесна обработка на данните ти препоръчвам първо да прехвърлиш всички въпроси с отговорите на един шийт. Например в колона А на шийт 1 слагаш отговорите на въпроса "какъв е вашия пол", в колона B на шийт 1 слагаш следващия въпрос и т. н.

След като данните са готови за обработка, остава да видиш колко мъже и колко жени са отговорили с да или не. Това става най-лесно чрез пивот таблица. За целта:

  1. маркираш таблицата
  2. file -> insert -> pivot table
  3. В полетата от дясната страна (прозореца се казва pivot table field list) , на Row Labels слагаш въпроса за пола, а в полетата Column labels и ∑ Values слагаш въпроса по който искате да сравниш отговорите.

Тук има повече инфо как се прави пивот таблица: http://www.bgexcel.info/?qa=2/%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B2-excel

Добре дошли в българския форум за Ексел и Майкрософт офис! Тук можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите.
...