Сумиране на числа по избор.

0 одобрения 0 неодобрения
попитан 2016 декември 16 в Excel от svtop начинаещ (12 точки)
Здравейте! Изготвям таблица с туристически услуги по дни. Например, за Ден 1, давам опция за спане в 4 различни хотела, от който гостите да си изберат, давам опция и за вечеря. И така за 5 дни. Цената на всеки отделен компонент е нанесена в една колона.

Идеята е, когато туристът отвори таблицата да може с "цъкане" да си избере съответната цена, за услугата която иска да ползва по дни.

Искам при "цъкане" върху отделни суми - те да се сумират в една клетка.

Благодаря ви предварително!

1 отговор

0 одобрения 0 неодобрения
отговорени 2016 декември 17 от Tormozko

Аз го виждам по следния начин - да направиш три клетки с падащи менюта (от Data -> Data Validation -> Allow list). Едната клетка да има падащо меню с хотелите, другата с опциите "с вечеря/без вечеря" и третата да съдържа инфо за брой дни. Съответно потребителят ще избира съдържанието на тези клетки (да кажем F1,G1 и H1) на база на своите предпочитания.

Отделно да им скрити колони с формули, които в зависимост от избраните опции връщат съответната цена. Например, ако в колона C са цени за една нощувка без вечеря, клетка F1="Хотел 1", G1="Цена без вечеря" и H1 = "1", използвай следната формула:

=IF(AND(F1="Хотел 3",G1="Цена без вечеря",H1=1), C3,"")

Формулата ще връща цената от клетка C3, ако потребителят е избрал "хотел 3", "цена без вечеря" и една нощувка. В противен случай клетката остава празна. По същия начин можеш да разпишеш формули и за всички други възможни сценарии. Накрая всички стойности от скритата колона ще се сумират в една видима клетка, чиято стойност ще се променя при нов избор от падащите менюта.

Ако не съм разбрал правилно, може да направиш таблица или някъде да качиш примерен файл за да добием представа за какво става въпрос :)

Добре дошли в българския форум за Ексел и Майкрософт офис! Тук можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите.
...