Зависими едно от друго падащи менюта

1 одобрение 0 неодобрения
попитан 2017 март 3 в Excel от Янита начинаещ (18 точки)
Здравейте! Опитвам се да създам зависещи едно от друго падащи менюта. Идеята ми е при избиране на дадена категория от падащо меню, в клетката до него да се появява падащо меню със стоките, които са само в тази категория, а в третата клетка - кода на съответния артикул. Падащи менюта мога да създавам, но как да ги комбинирам така, че да зависят едно от друго? Гледах клипчета в youtube, но или не е точно това, което ми трябва, или информацията не е пълна.  Ще съм Ви много благодарна, ако ми помогнете!

1 отговор

1 одобрение 0 неодобрения
отговорени 2017 март 5 от Tormozko

Здравей,

оказва се че Ексел може да пресъздава дори и такива функционалности възможни при писане на самостоятелни приложения.

Нужно е следното:

1) в отделен sheet си създай списъци с номенклатурите. Важно е колоните с подкатегориите (стоките в твоя случай) да са със същите имена като опциите в списъка с категориите:

2) Именувай всеки списък с името на заглавната му колона:


Това става като избереш областта (в случая B2:B4) и в полето отбелязано с червено по-горе напишеш желаното име и дадеш Enter.

3) Отиваш в sheet-а в който ще са падащите менюта. Първо създаваш падащото меню за категориите, като за списък избираш името на списъка с категориите:

4) Създаваш списъка със стоките, които са в избраната категория. Посочваш в полето с източника му клетката с избраната категория, която минава през функцията INDIRECT:



Ако в клетката (A2) няма още избрана стойност, ще се появи прозорец на който се избира "Yes":



5) Краен резултат:


От тук нататък вярвам че ще ти е лесно да избереш кода на стоката с VLOOKUP, или като пак трябва да се избира от падащо меню - да повториш упражнението като създадеш списъци с кодовете към всяка стока.

1 коментар

коментиран 2017 март 13 от анонимен
Благодаря! :)
Добре дошли в българския форум за Ексел и Майкрософт офис! Тук можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите.
...