Защо Excel не изчислява правилно?

0 одобрения 0 неодобрения
попитан 2017 юни 21 в Excel от LeMonde начинаещ (12 точки)
Здравейте, Получих екселски файл в който сумата от бр.х цена е некоректна и крайната стойност се разминава с реалната с доста голяма сума. Изобщо както и да сумирам и променям има разлика. Може ли някой да ми обясни как става тази магия и как мога да си протектна файла от подобен род зловредни действия.

1 отговор

0 одобрения 0 неодобрения
отговорени 2017 юни 21 от Tormozko

Здравей,

ако резултатът от изчислението се различава с много от входящите стойности, най-вероятно не е включено автоматичното обновяване на стойностите на формулите. Може да се оправи при различните версии на Ексел по следния начин:

  • Excel 2003: Tools > Options > Calculation > Calculation > Automatic.

  • Excel 2007: Office бутон горе вляво > Excel options > Formulas > Workbook Calculation > Automatic.

  • Excel 2010 и 2013: File > Options > Formulas > Workbook Calculation > Automatic.

За да не се получава в бъдеще, след като си го настроил на автоматично изчисление, може да се заключи с парола например.

1 коментар

коментиран 2017 юни 22 от анонимен
Здравейте, благодаря за отговора.  Оказа се, че са сложили ед. Цени с до 5 знака след десетичната запетая и естествено това променя сумата. С round ги закръгли до 2 знак и се оправиха нещата. Иначе на automatic са формулите.
Добре дошли в българския форум за Ексел и Майкрософт офис! Тук можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите.
...