Клавишна комбинация за отваряне на хиперлинк в ексел?

1 одобрение 0 неодобрения
попитан 2018 април 2 в Excel от Ian Gillan ученик (91 точки)
Здравейте,

Имам таблица с много хиперлинкове в Ексел, които трябва да проверя един по един. Проблема е, че линковете не са активни и не могат да се кликат. За да отворя хиперлинк, трябва да щракна два пъти върху клетката, да копирам съдържанието и да го пейстна в браузъра. Няма ли някакъв вариант да се отварят линкове с шорткът от клавиарурата? Моля, помогнете, търсих в интернет, но не намерих нищо по темата, а не ми се щрака с мишката като малкоумен цял ден на работа.. Искам да мога да отварям дадения хиперлинк с клавишна комбинация.

1 отговор

1 одобрение 0 неодобрения
отговорени 2018 април 2 от vbafreak експерт (203 точки)

Здравей,

За съжаление няма вградена клавишна комбинация (hotkey), с който да отваряш хиперлинкове в Ексел. Може да си напишеш макро, което да отваря автоматично хиперлинковете и към него да сложиш шорткът. По този начин можеш да си направиш своя собствена клавишна комбинация. Ето един примерен вариант, дано ти е от полза:

Sub Open_Hyperlink()
    Selection.Hyperlinks.Add Anchor:=Selection, Address:=Selection.Formula
    Selection.Hyperlinks(1).Follow NewWindow:=False, AddHistory:=True
    ActiveCell.Offset(1, 0).Select
End Sub

Този код отваря хиперлинка в текущата клетка и мести курсора една клетка надолу. Можеш по желание да сложиш цялата операция в цикъл, за да отваря по няколко линка наведнъж.

За да вържеш клавишна комбинация към макрото: develop tab => macros => options (Developer tab го изкарваш от File => Options => Customise ribbon).

Важно: линка трябва да е неактивен за да работи кода.

Успех!

1 коментар

коментиран 2018 април 2 от Ian Gillan ученик (91 точки)
Благодаря много, кодът върши отлична работа!
Добре дошли в българския форум за Ексел и Майкрософт офис! Тук можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите.
...