Климатограма в Excel 2010

1 одобрение 0 неодобрения
попитан 2018 април 26 в Excel от Socrates1 начинаещ (13 точки)
редактиран 2018 април 26 от Socrates1

Здравейте! Искам да попитам, понеже наскоро разбрах че е възможно, как точно се създава климатограма в Excel? Гледах видеа на английски, опитах се да повторя стъпките, но не се получи. Става въпрос за това че трябва да обработя едни малки таблици с данни за температурата и валежите които данни се отнасят за различни станции от различните климатични пояси на Европа. Понеже някои стойности са отрицателни например за температурата -(минус)9.1°С като напиша в клетката -9.1 и стойността ми застава в лявата страна на клетката други стойности които са без знака минус са в дясната страна на клетката. Също така някои стойности имат знак .(точка)  например 12.1°С пиша точката защото така е написано в таблиците. Но не знам дали всъщност не трябва вместо точка да напиша знака ,(запетая)? Тоест не знам дали това какъв знак се слага също е от значение. Като формирам диаграмата да е стълбчеста някои стълбчета са обърнати надолу. Също така като напиша пълните имена на месеците на български ми излизат много сгъстени, много наблизо. Също така така на лявата вертикала трябва да напиша температура (°С), а отдясно на климатограмата трябва да напиша валеж (мм) и под климатограмата трябва да са изписани имената на месеците. Температурата трябва да е в червено а валежите в синьо. И диаграмата трябва да е стълбчеста. Също така в листата с таблиците където са и данните които трябва да превърна в климатограми има и една годишна стойност и за температурата и за валежите, но не знам въобще ка да я приложа. На климатограма трябва да има и стойността на температурната амплитуда, стойността на средногодишната температура, и стойността на годишните валежи става въпрос за онези цветни кръгчета на някои климатограми в учебниците по география. Въпросът ми към вас е може ли стъпка по стъпка да ми обясните как да съставя климатограма в Excel?

1 отговор

0 одобрения 0 неодобрения
отговорени 2019 юни 17 от mitrata начинаещ (22 точки)

Здравейте! Искам да попитам, понеже наскоро разбрах че е възможно, как точно се създава климатограма в Excel? Гледах видеа на английски, опитах се да повторя стъпките, но не се получи. Става въпрос за това че трябва да обработя едни малки таблици с данни за температурата и валежите които данни се отнасят за различни станции от различните климатични пояси на Европа. Понеже някои стойности са отрицателни например за температурата -(минус)9.1°С като напиша в клетката -9.1 и стойността ми застава в лявата страна на клетката други стойности които са без знака минус са в дясната страна на клетката.

Когато стойността на клетката стои в ляво означава,че в тази клетка има текст, т.е. точката ( . ) не е десетичен разделител. От тук изполваш десетична запетая ( , )

Също така някои стойности имат знак .(точка)  например 12.1°С пиша точката защото така е написано в таблиците. Но не знам дали всъщност не трябва вместо точка да напиша знака ,(запетая)? Тоест не знам дали това какъв знак се слага също е от значение.

Както по-горе - проблема е с десетичната запетая в ексел и в частност в локалното копие - зависи какви са регионалните настройки в уиндоус за десетичният знак - запетая ( , ) или точка ( . )

Като формирам диаграмата да е стълбчеста някои стълбчета са обърнати надолу.

Когато имаш отрицателни и положителни стойности - едните са над хоризонталната ос (положителните), а другите са под тази ос (отрицателните). Например -9.1C е под остта, стълбчета обърнати надолу.

Също така като напиша пълните имена на месеците на български ми излизат много сгъстени, много наблизо.

Това е от форматирането и персонализирани списъци. В тези списъци можеш да дефинираш как да ти изглежда спъсука с дните от седмицата, списък с месеците и т.н.

Ако си дефинираш списък с трибуквени имена на месеците - ще ги събираш на една графика.

Също така така на лявата вертикала трябва да напиша температура (°С), а отдясно на климатограмата трябва да напиша валеж (мм) и под климатограмата трябва да са изписани имената на месеците. Температурата трябва да е в червено а валежите в синьо. И диаграмата трябва да е стълбчеста.

Маркираш валеж (мм) и с десен бутон на мишката избираш вторична ос. Оттам насетне оцветяваш отделните "вертикали" както искаш - червено, синьо, зелено и т.н.

Също така в листата с таблиците където са и данните които трябва да превърна в климатограми има и една годишна стойност и за температурата и за валежите, но не знам въобще ка да я приложа. На климатограма трябва да има и стойността на температурната амплитуда, стойността на средногодишната температура, и стойността на годишните валежи става въпрос за онези цветни кръгчета на някои климатограми в учебниците по география. Въпросът ми към вас е може ли стъпка по стъпка да ми обясните как да съставя климатограма в Excel?

То си стана един кратък нарьчник по работа с графики в Excel:)

 

Добре дошли в българския форум за Ексел и Майкрософт офис! Тук можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите.
...