CSV файл на кирилица - помощ

0 одобрения 0 неодобрения
попитан 2015 декември 3 в Excel от анонимен
Когато се опитвам да запазя екселски файл в който има полета на кирилица като csv и после отворя csv файла пак с Excel, ми дава полетата на кирилица с въпросителни знаци "???". Как да ми се появяват нормално?

2 отговори

0 одобрения 0 неодобрения
отговорени 2015 декември 4 от BgExcelAdmin цар (651 точки)
 
Най-добър отговор
Научил съм по трудния път един начин да се заобиколи този проблем в Windows веднъж завинаги, във всички програми, включително и със субтитри в .srt формат например:

Под Windows 7 (аналогично и под други Windows версии):

1. Отиваш на Start menu - Control Panel - Region and Language

2. Отиваш на последния таб Administrative, най-вдясно

3. Гледаш какво пише в секцията "Language for non-Unicode programs" - трябва под "Current Language for non-Unicode programs" да ти е избрано Bulgarian (Bulgaria).

4. Ако не е, а е например English (US), натискаш бутона до него "Change system locale..." и в новопоявилия се прозорец избираш от падащото меню Bulgarian (Bulgaria).

5. Ще ти поиска рестарт, задължително рестартирай през бутона, защото ако изчакаш да си рестартираш компютъра по стандартния начин, няма да се запази новата стойност на опцията.

1 коментар

коментиран 2015 декември 4 от аз
Благодаря много, човек!

Вече всички програми ми четат без проблеми csv файлове експортирани от Excel!
1 одобрение 0 неодобрения
отговорени 2015 декември 4 от yavhris ученик (26 точки)
Пробвай това и кажи дали работи :

1. Съхраняваш .csv файла

2. Отваряш Ексел и избираш Data-->From Text

3. Избираш си .csv файла и му задаваш като File origin: 65001: Unicode (UTF-8) (ако не става избираш 1251 : Cyrillic (Windows)) Едно от двете трябва да работи със сигурност

4. Добавяш си delimiters (може да се наложи да добавиш comma например)

5. Избираш къде да ти пейстне импортнатата информация и кликаш Finish

1 коментар

коментиран 2015 декември 4 от аз
Мерси, работи!

За съжаление, когато се опитам да отворя csv файла с друга програма като R или Stata например, пак ми чете всички клетки на кирилица като "???". Има ли начин да ми съхранява самото csv с формат 1251 : Cyrillic (Windows)?
Добре дошли в българския форум за Ексел и Майкрософт офис! Тук можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите.
...