Как да се правят изчисления с квадратчета с отметки?

1 одобрение 0 неодобрения
попитан 2018 ноември 10 в Excel от stensul ученик (30 точки)

Здравейте,

Как да добавя квадратчета за отметки в няколко клетки, отговарящи на различни стойности, след което при поставяне на самите отметки в друга клетка да се извежда сборът от стойностите само на тези клетки в които са сложени отметки.

Пример: В клетка "B1" имаме стойност 100. В клетка "B2" имаме стойност 60. В клетка "B3" имаме стойност 25 и така до "B20". Как може да се добавят квадратчета за поставяне на отметки за всяка от тези клетки, след което при поставяне на отметки само в някои от тях, в клетка "C1"  да се извежда сборът от стойностите на само на тези клетки, за които е сложена отметка. И каква трябва да е формулата за клетка "C1".

Пояснение: Става въпрос за таблица за изчисляване на крайна цена на даден продукт. Към базовата цена на продукта трябва да се добавят и суми за различни допълнителни екстри. Искам при поставяне на отметка за определената екстра, в отделна клетка да се извежда сборът на базовата цена на продукта и сумите само на избраните екстри.

1 отговор

2 одобрения 0 неодобрения
отговорени 2018 ноември 11 от Tormozko експерт (164 точки)
избран 2018 ноември 11 от stensul
 
Най-добър отговор

Здравей,

добавянето на checkbox под Excel 2007 и по-новите версии става от:

Developer -> Insert -> Form Controls

После, ако приемем, че данните ти изглеждат така:

с десен бутон върху checkbox-a даваш Format Control...
и от там отбелязваш в коя клетка искаш да ти идва стойност TRUE ако е отбелязан checkbox:


След това правиш формула която умножава стойностите на клетките с TRUE (например C1) с тези на клетките в които са ти оригиналните стойности (например B1) - тоест B1*C1.

2 коментари

коментиран 2018 ноември 11 от stensul ученик (30 точки)
Благодаря за бързия отговор. Всичко се получи идеално.
А дали е възможно така създадения sheet да се защити с парола (за да не се изтрият формулите погрешка)? Опитах, но след слагане на защита не могат да се поставят отметки в квадратчетата!
коментиран 2018 ноември 11 от stensul ученик (30 точки)
Успях да се справя и с последно споменатия проблем. За да мога да слагам тикчета при защитен sheet трябваше клетките, в които се показват стойностите TRUE и FALSE да не са заключени, а само скрити.
Добре дошли в българския форум за Ексел и Майкрософт офис! Тук можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите.
...