Извличане на информация по повтарящи се данни

0 одобрения 0 неодобрения
попитан 2020 декември 14 в Excel от b12345 начинаещ (12 точки)
Привет,

Въпросът ми е свързан с Ексел и е следният:

Как мога да извличам информация от един файл в друг.

„Първи“ файл съдържаш колона А с уникален номер, колона Б съдържаща конкретна дата, колони В, Д и т.н.

„Втори“ файл съдържа в колона А уникален номер, който е идентичен с уникалният номер в колона А на „първи“ файл.

С натрупване на информацията в “Първи“ файл в нови редове срещу уникалният номер на колона А се добавят нови дати. За една календарна година срещу всеки уникален номер може да се появят повече от 2 дати.

Въпросът ми е следния  - Каква формула мога да използвам, така че срещу уникалният номер в колона Б на файл „Втори“ автоматично да се визуализира последната (най-новата) въведена дата срещу уникалният номер в колона А.

Пробвах с  Vlookup но визуализира информация за датата от първото съвпадение. Също пробвах и комбинация с Max и If, но пак не успявам да постигна желаният резултат.

Благодаря предварително!

1 отговор

0 одобрения 0 неодобрения
отговорени 2021 май 1 от Badan експерт (272 точки)

@b12345,

Правилно си се ориентирал, че трябва да използваш функцията vlookup. Достатъчно е да засечеш данните по номера и от там можеш лесно да "издърпаш" всяка една клетка, която ти е необходима.  Ето линк с повече информация как да използваш vlookup: Как да използвам Vlookup в ексел.

Добре дошли в българския форум за Ексел и Майкрософт офис! Тук можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите.
...