Как се прави пивот таблица в Excel?

2 одобрения 0 неодобрения
попитан 2015 ноември 7 в Excel от thecoolguy91
Здравейте,

Искам да Ви поздравя за този сайт и това, че сте го направили на български език! Аз съм доста начинаещ с Ексел и Ви моля за съдействие! Имам за задача от университета да обработя данни от една анкета и да сравня резултатите според определени критерии като пол, възраст, доход и т.н. Доколкото разбрах, това може да се направи чрез пивот таблица? За съжаление не съм се занимавал с Ексел от много време и не си спомням как се правеше това. Можете ли да ми съдействате? Търсих информация, но е предимно на английски, а не съм много добре с езика, затова реших да се обърна към Вас.

Благодаря предварително за отделеното време!

1 отговор

4 одобрения 0 неодобрения
отговорени 2015 ноември 14 от BgExcelAdmin цар (651 точки)
Добре дошъл във форума.

За да направиш пивот таблица:

1. маркираш клетка от таблицата, която искаш да експортнеш като пивот

2. от табовете в горната част на екселския файл избираш insert -> pivot table

3. в полето "create pivot table" проверяваш дали правилно e зададено разположението на клетките и натискаш "ок"

4. появява се ново поле "Pivot Table Field List", от което може да избереш съдържанието на таблицата, като сложиш тикчета на критериите горе в ляво. Според конкретните нужди може да променяш разположението на критериите, като ги влачиш с курсора в различните поленца в долната част на Pivot Table Field List.

5 коментари

коментиран 2017 януари 6 от Badan експерт (253 точки)
Пивот таблицата е един от най-важните инструменти в Ексел.  В много случаи е по-добре да се направи пивот таблица вместо да се пишат дълги и сложни формули. Можете да видите разбивка на данните по няколко критерия, вместо да съставяте отделна функция за всеки критерий. Можете да групирате данните, по какъвто си искате начин и т.н.
коментиран 2017 януари 6 от Mitaka88 учител (128 точки)
Badan, съгласен съм, но тук е пропуснато да се каже нещо много съществено за пивот таблиците, а именно, че преди да се прави пивот таблица, трябва да се направи внимателен скрийнинг на данните. Това е изключително важно, за да е правилна пивот таблицата.
коментиран 2017 януари 6 от Badan експерт (253 точки)
Mitaka88, какво имате предвид под "скрийнинг"?
коментиран 2017 януари 6 от Mitaka88 учител (128 точки)
Преди да се направи пивот таблица, трябва да се изчистят данните от грешки, За целта празните редове се трият, както и събтотали, ако има такива. Всяка колона трябва да има уникално име, всяко поле трябва да има стойност, както и различните колони не трябва да съдържат дублиращи се данни. Трябва също да изчистим данните от аутлайъри (неверни данни), тъй като, ако има такива, те могат да наклонят резултатите в погрешна посока. Аз препоръчвам и преди да се направи пивот таблица, да се преброят данните с count, за да се уверим, че пивот таблицата фунционира вярно.
коментиран 2017 януари 6 от Реджеп
Пивот таблицата е нещо елементарно, всеки, който работи с Ексел, трябва да може да прави пивот таблица. В интернет има много информация по темата.
Добре дошли в българския форум за Ексел и Майкрософт офис! Тук можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите.
...