Сумиране на полета, в които няма само числа

1 одобрение 0 неодобрения
попитан 2018 март 27 в Excel от Gnoemad начинаещ (14 точки)

Здравейте, 
Имам следния проблем - От програма ми се експортват масив от данни към ексел (и не мможе да се промени начина на експорт) и искам да сумира елемент от дадената колона (в случая искам да ми смята килограмите) като колоната изглежда така:

Проблемът е, че в клетките има излишни данни, които възпрепятстват сумирането на числата. Как мога да премахна ненужните символи и да останат само числата, за да мога после да ги сумирам?

Как да го накарам да смята Екселчо? :)

1 отговор

1 одобрение 0 неодобрения
отговорени 2018 март 27 от Badan експерт (253 точки)

Здравей и добре дошъл във форума.

  • Разделяш данните от клетките по скоба. Използвай вградената функция text to columns. След тази операция вече трябва да имаш две колони ето така:

textToColumns

  • в клетка C1 пишеш следната формула:

=LEFT(B1,LEN(B1)-3)

left formula excel

  • Сега вече имаш числото  и ти остава да премахнеш само първите два знака:

=RIGHT(C1, LEN(C1)-2)

3 коментари

коментиран 2018 март 28 от Gnoemad начинаещ (14 точки)
Много благодаря за помощта. Само малко по-различно би станало с този вариант ако първите числа (бройките) са "стотици" 100 бр. 200..... но се надявам че ще ми е рядко срещано това.
Още веднъж благодаря за помощта, наистина ценна ми беше.
коментиран 2018 март 28 от Gnoemad начинаещ (14 точки)
И само още нещо по темата което ми стана много странно? След като дам да се сумира колоната със "SUM" не става дава 0, а с обикновените  "+" се получава?!? Клетките са форматирани като числа.... къде ли е грешката?
P.S. Не знам защо не мога да приложа снимка към отговора. Надявам се да съм бил ясен и само с думи :)
коментиран 2018 март 28 от Badan експерт (253 точки)
Няма значение дали бройките са стотици или хиляди, text to columns намира къде имаш скоба и разделя клетката на две. Оттам вече остава само да си извадиш числото, виж дали не е останал някой излишен спейс, ако има го премахни и него.
Добре дошли в българския форум за Ексел и Майкрософт офис! Тук можете да питате хора със знания и опит, както и да споделите знанията и опита си с другите.
...